A közelmúltban több visszajelzést is kaptunk azzal kapcsolatban, hogy az app frissítése után ismét megjelentek a reklámok, látszólag elveszítve a korábban megvásárolt reklámmentességet. A probléma csak akkor jelentkezik, ha egyszerre több Google fiókkal (e-mail címmel) is használjunk a telefont. Szeretnénk megnyugtatni mindenkit, hogy ez minden esetben csak átmeneti probléma, a vásárlások nem vesznek el, és a helyzet viszonylag egyszerűen orvosolható.

Mi áll a probléma hátterében?

Az Android appok esetében a vásárlások mindig ahhoz a Google fiókhoz kötődnek, amelyikkel eredetileg telepítettük az alkalmazást. Ez a vásárláskor felugró képernyőn sajnos elsőre nem látszik, de az aktuális fiókhoz tartozó e-mail cím a fizetési módokra kattintva a képernyő tetején halvány betűkkel olvasható:

Kevésbé ismert azonban, hogy nem csak a vásárlások, de maguk az appok is egy-egy Google fiókhoz kötődnek. Ez azonban nem feltétlenül ugyan az a fiók, amelyikkel eredetileg telepítettük (és megvásároltuk) az alkalmazást, hanem amelyik éppen ki volt választva a Google Play alkalmazásban akkor, amikor az app települt vagy frissült. Ez nem csak a kézzel történő frissítésekre igaz, de az automatikus frissítésekre is, így előfordulhat, hogy az éjszaka során az appok oda-vissza vándorolnak egyik fiókról a másikra, anélkül, hogy tudnánk róla. Amint ez egy alkalmazással előfordul, az adott alkalmazás nem fog tudni a korábbi vásárlásokról egészen addig, amíg vissza nem kerül a megfelelő fiókhoz (pl. a következő frissítés vagy újratelepítés során).

Ez egy régóta fennálló probléma, amelyet a fejlesztők már évekkel ezelőtt jeleztek a Google-nek, azonban megoldás egyelőre nem született rá. Nem csak a menetrend alkalmazásainkat érinti, hanem bármilyen appot, amely anonim módon használható és amelyben alkalmazáson belüli vásárlások találhatóak – tehát azokat az appokat, amiket eleve csak fizetés után tudunk letölteni, illetve azokat az alkalmazásokat, ahová az e-mail címünkkel bejelentkezünk (pl. Netflix, Spotify és társai), nem. A probléma fejlesztőként számunkra is kellemetlen, és szeretnénk megoldást találni rá, azonban meg van kötve a kezünk: a hiba a Google Play frissítési mechanizmusában van, így sajnos fejlesztőként semmit sem tehetünk ellene.

Mi a megoldás?

A legegyszerűbb, ha újratelepítjük az alkalmazást, immár azzal a fiókkal, amellyel korábban megvásároltuk. Ha nem vagyunk biztosak abban, melyik a megfelelő fiók, a vásárlás után e-mailben kapott nyugta segíthet megtalálni. A fiókot a Google Play alkalmazás jobb felső sarkában tudjuk átállítani:

Az újratelepítés előtt érdemes a kedvenceket az appon belül lementeni, hogy azok ne vesszenek el. Erre rögtön indítás után a jobb felső sarokban található fogaskerék ikont megnyomva van lehetőségünk, majd az újratelepítés után ugyan innen tölthetjük vissza őket. A telepítés után ismét elérhetőnek kell lennie a reklámmentes verziónak, ami ellenőrizhető az alkalmazás Támogatás menüjében.

Ha még csak tervezed a vásárlást, akkor az egyszeri vásárlás helyett ajánljuk az előfizetés opciót, mert ebben az esetben az e-mail címed cseréje után egyszerűen lemondhatod a korábbi előfizetésed, majd az új fiókoddal előfizetve könnyedén, plussz költségek nélkül átmozgathatod a reklámmentességet egyik fiókról a másikra.

Amennyiben a probléma rendszeresen előfordul, keresd ügyfélszolgálatunk a [email protected] címen, és segítünk a megfelelő megoldás megtalálásában.


Ha a technikai részletekre is kíváncsi vagy, angol nyelven további információt is találhatsz a problémáról a Google Issue Tracker-én.